Szafka pod zlewem i jej tajemnice

Czy ostatnio zaglądałeś do szafki pod zlewem kuchennym? Jeśli jesteś podobny do wielu ludzi, może to być przestrzeń, na którą należy patrzeć, po prostu dlatego, że masz tak wiele szans na jej wyczyszczenie a jeszcze więcej problemów z tym miejscem i nie możesz utrzymać tam porządku. (Gdyby tylko wyczyszczenie przestrzeni pod zlewem kuchennym było tak proste, jak nauczenie się czyszczenia samego zlewu kuchennego). Szafka pod zlewem mieści w sobie najróżniejsze przedmioty które niezależnie od swojego przeznaczenia czy też tego czy są używane czy nie większość osób przetrzymuje i nie chce się ich pozbyć. Jednak czasami nadchodzi ten czas aby powiedzieć sobie STOP, przepatrzyć wszystkie nienadające się do tej szafki przedmioty i albo dać im drugą szansę i znaleźć dla nich inne miejsce w domu albo wyrzucić.
Wyobraź to sobie: niekończące się stosy ręczników kuchennych, przybory do mycia naczyń, stare gąbki, przybory do czyszczenia, torby papierowe z recyklingu – lista przedmiotów, które większość osób określa jako kwalifikujące się do przechowywania pod zlewem kuchennym, ciągnie się i ciągnie. Nie ma znaczenia, czy zlewozmywak w wiejskim domu jest tak uroczy, jak to tylko możliwe: jeśli wiesz, że jest tam bałagan i śmieci, trudno ci będzie w pełni się z niego cieszyć.
Ale uwaga – jest nadzieja. Zapytania o zorganizowaną kuchnię znajdują się na szczycie listy życzeń większości ludzi, mówi Ginny Underwood, profesjonalna organizatorka i założycielka Virginia’s Easy Living Solutions w Bluffton, Karolina Południowa.
Szafka pod zlewem kuchennym jest dobrym miejscem do rozpoczęcia czyszczenia i porządkowania, ponieważ często jest to jedna z najłatwiejszych przestrzeni, dzięki labiryntowi rur, które również tam muszą mieszkać. Dobra zasada praktyczna? „Zarezerwuj [tę] szafkę do czyszczenia przedmiotów związanych tylko z kuchnią”. Oznacza to, że materiały ekwipunkowe używane do innych części domu – od środków do czyszczenia toalet po odkurzacze z piór – muszą zostać eksmitowane.
Zacznij od wyciągnięcia wszystkiego, co masz w szafce zlewozmywakowej, abyś mógł zrobić zapasy. Jeśli pojawią się jakiekolwiek wycieki, wytrzyj je do czysta – następnie weź pod uwagę następujące wskazówki od ekspertów zajmujących się organizacją domu na temat tego, co odłożyć i na co znaleźć nowy dom.
Czego nie przechowywać pod zlewem kuchennym
Dodatkowe materiały eksploatacyjne
Nieotwarte pudełka worków na śmieci, tabletek do zmywarki, mydła do naczyń i wszelkich dodatkowych, nieużywanych przedmiotów powinny znaleźć się w szafie lub innym miejscu do przechowywania, aby nie zepsuć tej ciężko pracującej przestrzeni, mówi jedna z organizatorek przestrzeni.
Surowe chemikalia
Od czasu do czasu możesz potrzebować silnego środka czyszczącego, takiego jak wybielacz, w całym domu, ale te chemikalia powinny być bezpiecznie przechowywane w garażu lub piwnicy, poza zasięgiem małych dzieci i innych przedmiotów codziennego użytku.
Produkty łatwopalne
Obejmuje to popularne produkty, takie jak rozpuszczalniki, rozcieńczalniki, pasty, lakiery i niektóre środki czyszczące, ponieważ mogą one losowo stanąć w płomieniach w odpowiednich warunkach (tak!). Najbardziej znaną przyczyną spontanicznego spalania są tłuste szmaty po zastosowaniu do nakładania pasty do mebli lub lakierów, szczególnie te, które zawierają olej lniany.
Podsumowując: Te nie należą do twojej kuchni.
Ręczniki kuchenne i torby papierowe
Te przedmioty powinny mieć swoje miejsce w szafce w innym pokoju lub korytarzu aby spokojnie czekać tam na ich kolej użycia. Trzymanie ich pod zlewem tylko denerwuje kiedy rozsypują się i brudzą.
Co przechowywać pod zlewem kuchennym
Narzędzia organizacyjne
Chociaż nie mogą się one zaliczać do przedmiotów wymagających przechowywania, narzędzia, których prawdopodobnie już używasz do organizacji kuchni, są niezbędne do utrzymania szafki pod umywalką w idealnym stanie. Możesz używać takich rzeczy, jak wyciągane tace, pręty naprężające (do zawieszania butelek ze sprayem), a nawet haczyki na kosze.
Jeśli chcesz uprościć sprawę, weź kilka plastikowych pojemników lub pojemników do przechowywania zapasów. Za pomocą pojemników można wyjąć urządzenie jako całość i łatwo wyczyścić pod spodem. Pamiętaj, aby przepuszczać pojemniki przez zmywarkę kilka razy w roku. Korzystanie z przezroczystych pojemników pozwala również łatwo zobaczyć, które przedmioty są prawie zużyte, dzięki czemu możesz uzupełnić zapasy, zanim się skończą.
Mata chłonna
Zanim włożysz jakiekolwiek produkty z powrotem pod szafkę, zastanów się nad ułożeniem maty na dnie, która może pomieścić odrobinę wody w przypadku wycieku. Chroni to szafki i zapobiega tworzeniu się pleśni w wyniku wycieków do wnęki spod i za zlewem.
Produkty do czyszczenia
Jest kilka podstawowych rzeczy, które powinieneś zawsze mieć pod ręką. Należą do nich destylowany lub czyszczący ocet, mydło do naczyń (oprócz naczyń i patelni, można go również używać bezpośrednio na szafkach do usuwania nagromadzonego tłuszczu) oraz przyjaciel do udrażniania rur. Pod zlewem kuchennym jest oczywiście również wygodne miejsce do przechowywania gąbek, szczotek czyszczących i płuczek. Pamiętaj tylko, aby je często wymieniać, ponieważ są jedną z najgroźniejszych rzeczy w twojej kuchni (obrzydliwe) – tak, czyszczenie gąbki jest rzeczą ważną.
Mała gaśnica
Jest to środek ostrożności w przypadku pożaru smaru, którego (miejmy nadzieję) nigdy nie będziesz musiał użyć. Chociaż rzadko jest potrzebny, lepiej mieć go pod ręką i upewnić się, że jest ważny (pamiętaj, aby śledzić, jak długo ważne są gaśnice).
Poręczne narzędzie
Pod zlewem znajduje się miejsce do przechowywania jednego z tych dziwnie ukształtowanych narzędzi używanych do odblokowywania wywozu śmieci. Nieuchronnie to narzędzie gubi się i jest niezwykle ważne w przypadku wystąpienia zacięcia.