Organizacja kluczem do sukcesu

Jeśli ciągle szukasz miejsca w kuchni na położenie czegoś, odstawienie robota i nie znajdujesz odpowiedniej lokacji dla wielu przedmiotów ten artykuł jest dla ciebie. Ile razy zdarzyło ci się narzekać na to że masz za mało miejsca w kuchni, nie masz się gdzie obrócić lub rozbijasz szklankę robiąc zwrot w drugą stronę? Nie martw sięzdecydowanie nie ty jeden tak masz. W przeciwieństwie do tego, co myśli wielu ludzi, nie potrzebujesz ogromnej przestrzeni, aby mieć funkcjonalną kuchnię – chodzi bardziej o to, jak zorganizujesz przestrzeń, którą masz! Trzeba wykorzystać każdy róg i każdą ścianę cy skrawek przestrzeni jeśli kochasz gotować i potrzebujesz wielu sprzętów i akcesoriów kuchennych zawsze pod ręką.
Pamiętaj że wcale nie musisz przeprowadzać gruntownego remontu, zmieniać mebli czy ich ustawienia, aby pozbyć się bałaganu i zorganizować swoją kuchnię lepiej – wystarczy kilka przydatnych wskazówek i rad, które pomogą Ci zacząć. Oto, co sugerujemy, aby zoptymalizować przestrzeń i uzyskać funkcjonalną przestrzeń kuchenną, w której tak naprawdę lubisz się znajdować!
Bądź ze sobą szczery!
Czy naprawdę używasz kuchenki do ryżu, czajnika elektrycznego lub ekspresu do popcornu tak często że stoi na blacie kuchennym? Zastanów się dokładnie, które rzeczy faktycznie używasz i jak często. I bądź ze sobą szczery – jeśli chciałbyś, abyś był osobą, która pije soki, ale nie dotknąłeś swojej sokowirówki od lat, nadszedł czas, aby się jej pozbyć.
Nawet po wybraniu kolekcji urządzeń nagradzaj pożądane miejsce na blacie kuchennym tylko tymi, których używasz codziennie lub prawie codziennie. Jest dobry powód, dla którego szafy garażowe urządzeń szybko wracają – przechowują małe urządzenia poza zasięgiem wzroku. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie garażu na urządzenia lub przebudowy kuchni, dedykowana im szafka załatwi sprawę.
Masz mało miejsca w szafce, ale nie możesz się rozstać z urządzeniami? Zainwestuj w toczący się wózek, w którym można przechowywać kuchenkę mikrofalową, mikser ręczny i inne. Dodatkowy bonus: zamiast wyciągać ciężkie urządzenie z wysokiej szafki, po prostu przetocz je do gniazdka, aby je podłączyć.
Wyciągnij i oczyść
Na początek ważne jest, aby dosłownie zobaczyć każdy przedmiot w kuchni i zacząć od „czytej karty”. Wyciągnij to wszystko i oceń szkody!
Pomyśl o każdej pozycji: czy jest to konieczne? Czy to działa? Czy ja to kocham i nie mogę się bez tego obejść?
Ten krok może być naprawdę trudny, ale należy wziąć pod uwagę cele – mieć funkcjonalną przestrzeń, mieć jak najbardziej przejrzysty blat i cieszyć się przebywaniem w kuchni. Po przejrzeniu przedmiotów powinieneś mieć sekcję: zatrzymać, wyrzucić, oddać.
Generalne sprzątanie
Ponieważ masz wszystko ze swoich szafek i szuflad na wierzchu jest to idealny czas, aby wszystko dobrze wyczyścić. Byłbyś zaskoczony, jak wspaniale będziesz się czuł zwłaszcza gdy odłożysz wszystko na swoje miejsce.
Zdefiniuj swoje strefy
Zanim zaczniesz cokolwiek odkładać, oceń całą strefę szafek kuchennych i grupowych oraz szuflad. Najłatwiej to zrobić, mając ze sobą notatnik i długopis i zapisując w nim które przedmioty należą do jakich stref. Oto przykład, jak może to wyglądać:
Strefa 1: Codzienna (najłatwiej dostępna, w pobliżu zmywarki, jeśli to możliwe)
talerze, miski, podstawowe szkło, kubki, zastawa stołowa, sztućce
Strefa 2: Gotowanie
garnki, patelnie, naczynia, deski do krojenia, szpatułki, drewniane łyżki, miarki / łyżki, miski do mieszania, wszelkie inne przedmioty do pieczenia itp.
Strefa 3: Spiżarnia
produkty suche, przyprawy, większe gadżety kuchenne itp.
Strefa 4: Akcesoria i przechowywanie (w pobliżu lodówki, jeśli to możliwe)
zastawa stołowa, przechowywanie żywności, opakowanie żywności, torby, folia, artykuły na wynos itp.
Strefa 5: Kawa i bar
filiżanki do kawy, kapsułki, akcesoria do kawy, dzbanek do kawy, sztućce, takie jak kieliszki do wina, kieliszki, inne wyroby szklane, akcesoria barowe itp
Strefa 6: Pod zlewem
środki czyszczące, dodatkowe mydło do rąk, worki na śmieci, recykling itp.
Siódma strefa może być twoimi specjalnymi przedmiotami, takimi jak serwety, których zwykle używasz tylko podczas specjalnych okazji lub specjalnea ceramika / pamiątki. Naszą radą byłoby jednak przechowywanie rzeczy, których naprawdę używasz, a jeśli nie są często używane wartoznaleźć dla nich inne miejsce w domu.
Ustaw poprawnie
Teraz, gdy wiesz, które przedmioty idą gdzie indziej, zastanów się, jak je pozycjonujesz. Trzymaj przedmioty, z których najczęściej korzystasz, na wysokości oczu, a te, które są nieco mniejsze, używaj dalej lub wyżej. Jeśli czegoś nie możesz łatwo zobaczyć lub uzyskać do niego dostęp, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że go użyjesz.
To samo dotyczy spiżarni! Rozważ rozładunek zbóż, wypieków, makaronu i ryżu, na przykład, w przezroczystych pojemnikach. Będziesz miał więcej miejsca, będą lepiej widoczne i będziesz w stanie wszystko zobaczyć! Ustaw rzeczy, których najczęściej używasz, takie jak płatki zbożowe, tam, gdzie są najłatwiej dostępne.
Bądź kreatywny!
Chcesz pójść o krok dalej? Użyj kreatywności w swojej organizacji i określ, które hacki będą działać najlepiej w każdej strefie.
Na przykład:
-Zamontuj wieszak na garnki i patelnie, aby zwolnić miejsce w szafce
-Zamontuj stojak na przyprawy i właściwie je poukładaj np. alfabetycznie
-Masz wysokie drzwi do spiżarni? Zawieś przezroczysty organizer, aby wykorzystać tę przestrzeń
-Skorzystaj z organizerów i przegródek do szuflad, aby wszystko było super dostępne
-Używaj stojących przegródek do rzeczy takich jak blachy do pieczenia i deski do krojenia
-Półki druciane lub wyciągane są bardzo przydatne – szczególnie pod zlewem
-Wykorzystaj przestrzeń na ścianie (magnetyczne uchwyty na nóż, świeże wiszące zioła, haczyki do zawieszenia prawie wszystkiego!)
-Zainstaluj tablicę korkową po wewnętrznej stronie drzwi szafki, aby zawiesić małe przedmioty lub wyświetlić najczęściej używane przepisy