Błędy podczas projektowania kuchni

Nowa kuchnia to ogromna, ale opłacalna inwestycja dla każdego domu. Pod względem wyglądu i funkcjonalności zawsze będzie stanowić wartość dodaną do Twojej nieruchomości. Ale jedna rzecz, której nie chcesz robić, to zapomnieć o drobniejszych szczegółach. Często są to najbardziej oczywiste rzeczy, o których po prostu zapominamy przy projektowaniu kuchni. Na przykład, gdzie idą pojemniki lub czy dobrze dostępna jest lodówka podczas gotowania. Podstawową funkcją kuchni jest gotowanie i przygotowywanie posiłków, dlatego musi być wysoce funkcjonalna. Dlatego ważne jest, aby zawsze rozpocząć proces projektowania od spojrzenia na sposób wykorzystania przestrzeni podczas właśnie przygotowywania i gotowania posiłków. Ale kto powiedział, że funkcjonalność nie może być oszałamiająca? Dzięki inteligentnemu projektowi nasze kuchnie mogą być najlepiej “ubranym” pokojem w domu.
Z pomocą ekspertów przygotowaliśmy listę dziewięciu rzeczy, których nie należy robić przy projektowaniu kuchni swoich marzeń.
Zaplanuj każdą przestrzeń
Konieczne jest zaplanowanie każdego centrum powierzchni użytkowej. Bardzo częstym błędem w projektowaniu kuchni jest brak wystarczającej ilości miejsca do pracy. Pamiętaj, aby zapewnić wystarczająco dużo miejsca na przygotowywanie posiłków, wystawianie wszystkich urządzeń, zmywanie naczyń i potencjalnie miejsce do jedzenia i spotkań towarzyskich, jeśli tak właśnie zamierzasz korzystać z kuchni.
Odpowiednio zaplanuj i przydziel miejsce na każdą rzecz, od słoików na przyprawy po szuflady oddzielające sztućce. Chociaż pokusa ciągłego dodawania do listy może być świetna, wyraźny indeks początkowy pozwoli ci śledzić wszystkie sprawy. Trzymając się jasnego planu, unikniesz także pokusy przeludnienia nowej kuchni.
Kluczem do uzyskania jak największej ilości miejsca do przechowywania w kuchni jest wymyślenie sprytnych sposobów zintegrowania rozwiązań do przechowywania z istniejącymi niezbędnymi elementami kuchennymi. Na przykład panele magnetyczne pomagają wykorzystać niewykorzystaną przestrzeń na ścianie między szafkami ściennymi a podstawowymi.
Nie trzeba myśleć sztampowo. W przypadku przedmiotów o większych rozmiarach należy również rozważyć wykorzystanie miejsca w narożniku. Wysuwany schowek, zaprojektowany z myślą o łatwym dopasowaniu do szafek, pomaga skutecznie przechowywać przedmioty i ułatwia dostęp do nich w razie potrzeby.
Wreszcie, nie zapomnij wykorzystać miejsca na podłodze, biorąc pod uwagę wózek, który zapewnia dodatkową przestrzeń podczas przygotowywania posiłków, a nawet może być używany jako wózek na napoje podczas spotkań towarzyskich. Wszystkie sposoby są warte rozważenia, jeśli chodzi o stworzenie kuchni, która zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby.
Zaniedbanie wentylacji
Dobra wentylacja ma kluczowe znaczenie w każdej kuchni, szczególnie w gotowaniu pysznych potraw każdego dnia. Gotowanie, szczególnie na płycie grzewczej, może pozostawiać nieprzyjemne zapachy, które, jeśli nie będą wentylowane, mogą dryfować w całym domu. Podczas gdy zapach domowych potraw jest w danej chwili pyszny, nie chcesz, aby reszta domu wąchała wszystko.
Zainwestuj w odpowiedni system wentylacji, który skutecznie wychwytuje zanieczyszczenia, cyrkuluje powietrze i ogólnie utrzymuje twoją kuchnię w czystości. Staraj się nie kupować niedrogich produktów, które tylko recyrkulują przepływ powietrza i zużywają dużo energii. Zawsze istnieje rozwiązanie, które ogranicza hałas i zużycie energii do minimum.
Zapominanie o miejscu na odpady
Brzmi to jak coś zupełnie oczywistego, ale jeśli chodzi o śmieci, ponieważ jest to najmniej efektowna część, pojemniki są często pomijane. Biorąc pod uwagę, że odpady są całkowicie nieuniknione, należy je traktować priorytetowo, nawet biorąc pod uwagę, że obecnie wymagamy osobnego recyklingu, żywności i ogólnej utylizacji.
Najlepszym rozwiązaniem są zintegrowane pojemniki lub przynajmniej szafki do ukrycia wolnostojących pojemników. To nie tylko ukrywa obecność odpadów, ale także pomaga powstrzymywać zapachy. Gdy wydzielone miejsce nie jest przydzielane na etapie planowania, jedyną realną opcją jest wolnostojący kosz na widoku. Na szczęście możesz teraz kupić stylowe rozwiązania, ale jeśli nie było to częścią planu, nie sprawi ci przyjemności, gdy zauważysz, że usuwanie odpadów zostało pominięte.
Skąpe oświetlenie
Podobnie jak w większości pomieszczeń, ważne jest, aby uzyskać oświetlenie odpowiednie do zastosowania kuchni jako pomieszczeia funkcjonalnego i estetycznego. Przygotowanie żywności będzie wymagało bardziej bezpośredniego, jaśniejszego oświetlenia niż jadalnia w kuchni. Reflektory ukryte pod szafkami ściennymi i sufitem są nadal najpopularniejszym, praktycznym wyborem do zastosowania. Można je pogrupować według zadań i używać ze ściemniaczami, dzięki czemu można natychmiast zmienić atmosferę.
Możesz również rozważyć oświetlenie cokołu. Paski biegnące wzdłuż podstawy szafki mogą zapewnić subtelne światło, które oświetli Twoją kuchnię po godzinach – przydatne, jeśli chcesz zakraść się na przekąskę o północy!
W obszarach kuchni, w których gromadzą się rodzina i przyjaciele, rozważ oświetlenie w stylu salonu. Zawieszki dodają bardziej ogniskowe źródło światła i tworzą atmosferę, podobnie jak lampy stołowe na kredensie.
Reflektory górne można wyłączać lub przyciemniać, gdy chcesz, aby to one skupiły uwagę.
Zapominanie o zasilaniu
To brzmi śmiesznie ale wielu zapomina o tym podczas planowania kuchni. Zanim zdecydujesz się na instalację wodno-kanalizacyjną we wszystkich swoich urządzeniach, zastanów się, jak będziesz korzystać z kuchni – w odniesieniu do doprowadzenia zasilaczy we właściwe miejsce. Pomyśl o swoim przepływie pracy w przestrzeni. Gdzie będzie punkt na zrobienie herbaty? Czy toster jest w zasięgu ręki? Czy kuchenka mikrofalowa jest zintegrowana, czy musisz przeznaczyć miejsce na blacie dla tego nieporęcznego urządzenia.